| Written by Albert Cereza Castells - on 5 March 2021

Parlem de la biodiversitat

Què és la biodiversitat?

Aquesta paraula engloba la diversitat dins de cada espècie, entre les espècies i els ecosistemes. Així doncs la biodiversitat avarca tots els organismes que formen la vida: animals, plantes, fongs, els ecosistemes i els gens que conté cada espècie, i que dins de cada individu fan que aquest sigui diferent dels altres. Però aquest ampli concepte també inclou totes les interrelacions que aquests organismes tenen entre ells, i que esdevenen peces clau per a entendre el concepte de biodiversitat.

Un exemple d’aquestes interrelacions és la nàiade d’aigua, un mol·lusc semblant a una ostra que viu semienterrada als fons dels rius de casa nostra, i els barbs, un peix que també habita aquests rius. Les nàiades, amb la mobilitat reduïda pròpia dels mol·luscos, no podrien colonitzar les parts altes dels rius. Per aquest motiu han desenvolupat una forma curiosa de portar els seus petits riu amunt: les larves s’enganxen a les brànquies dels barbs. Aquests peixos remunten els rius a la primavera, buscant els fons de grava nets dels trams d’aigües corrents dels rius prepirinencs per fresar-hi. D’aquesta manera les nàiades són transportades pels barbs a contracorrent, amb una interrelació específica entre aquestes dues espècies, ja que hi ha una espècie de nàiade les larves de la qual solament es poden enganxar a les brànquies dels barbs.

A la natura aquestes interrelacions úniques entre espècies són innumerables, i creen una xarxa que es torna més gran i extremadament complexa a mesura que incrementen les espècies que habiten en un mateix medi.

La regió mediterrània

En què penses quan es parla d’una regió amb molta biodiversitat? Segurament el primer que et ve al cap és una selva tropical. Però no cal anar tan lluny per a trobar aquesta gran biodiversitat, ja que la regió biogeogràfica on ens trobem, la regió mediterrània, acull una de les majors concentracions de biodiversitat del món. Aquesta riquesa biològica és fruit de factors com la variació climàtica al llarg de l’any i el relleu muntanyós de la regió. L’aïllament geogràfic de les penínsules, provocat durant l’última glaciació, també n’és un element decisiu. Les penínsules mediterrànies quedaven aïllades les unes de les altres per les glaceres del nord, fet que va provocar que multitud d’espècies evolucionessin per camins diferents i apareguessin un gran nombre d’endemismes. I no podem oblidar la important influència humana sobre l’entorn natural al llarg del temps.

La regió mediterrània és la zona del món amb la influència humana transformadora del medi més antiga. Moltes de les espècies d’animals i plantes que hi trobem s’han adaptat a aquesta activitat antròpica al llarg de mil·lennis, transformant el paisatge i generant una gran heterogeneïtat d’ambients.
Ara pensem en els beneficis que ens aporta viure en una regió amb una diversitat tan alta d’espècies i on les interrelacions són molt variades. Per un costat hi trobem els beneficis ecosistèmics, com són la producció de recursos naturals que nosaltres aprofitem, la pol·linització, la regulació climàtica, el control de l’erosió i de riuades. Per altra banda també hi ha uns beneficis intangibles, com són el benestar social que comporta conviure en un medi ric en espècies i interrelacions. Aquest potser és el benefici més important que rebem com a societat humana. I això s’evidencia quan descobrim que les poblacions humanes més felices i sanes són les que viuen en contacte amb la natura, és a dir, aquelles que conviuen en un entorn amb una elevada biodiversitat.

Albert Cereza Castells,
Ambientòleg i fundador de Salvatgines

Fotografia: Tripholium alpestre; a la península Ibèrica només trobem aquest tipus de trèvol a dalt del Montsec d’Ares. Albert Cereza Castells