Microreserva
Microreserva l'Horta de Senterada

L’associació Senterada Municipi Viu i Sostenible, està formada per més de 250 veïns i veïnes del municipi de Senterada que, en ple confinament fruit de la Covid-19, van decidir treballar junts amb l'objectiu de promoure la resiliència comunitària i l’autosuficiència. Es va treballar per construir projectes d'emprenedoria social i empoderar la població per convertir-la en un motor de canvi. Senterada Comestible és el seu primer projecte d’agroecologia i sobirania alimentària.
La microreserva està situada a Senterada (Pallars Jussà) i actualment té una superfície de 0,33 hectàrees que inclou 4 horts en acord de custòdia.
L’objectiu de la microreserva és la conservació de la biodiversitat cultivada i silvestre associada a l’horta i la creació d’un viver de salvaguarda d’arbres fruiters locals.
L’horta tradicional, els arbres fruiters i les plantes medicinals han format part del paisatge i de la biodiversitat dels pobles del Pirineu des de fa mil·lennis. L’actual abandó d’aquests cultius tradicionals està provocant una pèrdua del patrimoni natural cultivat. Des de Gratitud Pallars i l’associació Senterada Comestible volem treballar per conservar aquest patrimoni natural i antropològic.
Unes 0,33 hectàrees d’horta rural dedicades al cultiu de varietats d’hortalisses autòctones i fruiters locals de la zona de Senterada i de la Vall de Capdella. L’horta de Senterada acull una gran diversitat d’espècies d’hortalisses i fruiters autòctons de la zona d’influència socioeconòmica del poble. També hi trobem multitud d’espècies de flora silvestre, amb propietats comestibles i medicinals. Tota aquesta diversitat vegetal fomenta una gran riquesa d’insectes pol·linitzadors. Associada a aquesta diversitat d’insectes hi trobem espècies d’ocells insectívors i de ratpenats que són la base de la seva alimentació. El projecte de Senterada Comestible busca crear un model d’horta amb varietats tradicionals on s’integrin els processos biològics de la pol·linització a través dels insectes i el control de plagues mitjançant els ocells insectívors.
Causes dins de la microreserva

L’associació Senterada Municipi Viu i Sostenible, està formada per més de 250 veïns i veïnes del municipi de Senterada que, en ple confinament fruit de la Covid-19, van decidir treballar junts amb l'objectiu de promoure la resiliència comunitària i l’autosuficiència. Es va treballar per construir projectes d'emprenedoria social i empoderar la població per convertir-la en un motor de canvi. Senterada Comestible és el seu primer projecte d’agroecologia i sobirania alimentària.
La microreserva està situada a Senterada (Pallars Jussà) i actualment té una superfície de 0,33 hectàrees que inclou 4 horts en acord de custòdia.
L’objectiu de la microreserva és la conservació de la biodiversitat cultivada i silvestre associada a l’horta i la creació d’un viver de salvaguarda d’arbres fruiters locals.
L’horta tradicional, els arbres fruiters i les plantes medicinals han format part del paisatge i de la biodiversitat dels pobles del Pirineu des de fa mil·lennis. L’actual abandó d’aquests cultius tradicionals està provocant una pèrdua del patrimoni natural cultivat. Des de Gratitud Pallars i l’associació Senterada Comestible volem treballar per conservar aquest patrimoni natural i antropològic.
Unes 0,33 hectàrees d’horta rural dedicades al cultiu de varietats d’hortalisses autòctones i fruiters locals de la zona de Senterada i de la Vall de Capdella. L’horta de Senterada acull una gran diversitat d’espècies d’hortalisses i fruiters autòctons de la zona d’influència socioeconòmica del poble. També hi trobem multitud d’espècies de flora silvestre, amb propietats comestibles i medicinals. Tota aquesta diversitat vegetal fomenta una gran riquesa d’insectes pol·linitzadors. Associada a aquesta diversitat d’insectes hi trobem espècies d’ocells insectívors i de ratpenats que són la base de la seva alimentació. El projecte de Senterada Comestible busca crear un model d’horta amb varietats tradicionals on s’integrin els processos biològics de la pol·linització a través dels insectes i el control de plagues mitjançant els ocells insectívors.